Proiecte

1. Programe reale de orientare profesionala

Programe reale de orientare profesionala cu asigurarea locurilor de munca dupa scolarizare si nu doar vanzare de diplome catre cei neinteresati sau chiar finantarea acestora sa vina la cursuri, fapt total neproductiv.

Dorim ca politicienii sa realizeze impreuna cu noi ,programe de incurajare si orientare a muncitorilor catre domeniul confectiilor ,sa anunte aceste programe prin discursuri mediatice, intrucat acest domeniu ofera un numar foarte mare de locuri vacante de munca cu venituri medii .
Avand in vedere faptul ca in acest moment din numarul total de 10 milioane adulti apti de munca , aproximativ 5 milioane sunt femei. Presupunand faptul ca 350.000 desfasoara deja activitate in domeniul confectiilor textile, 200.000 desfasoara activitatea in comert, 100.000 in diverse domenii ce presupune munca calificata, 200.000 de femei cu studii superioare desfasoara activitatea in domeniul privat.
Un numar de aproximativ 800.000 femei lucreaza in domeniile bugetare.
Rezulta un procent de 67% din totalul de forta de munca feminina ( 3.350.000) care fie sunt casnice sau lucreaza in gospodarii agricole individuale sau pot fi orientate si absorbite in domeniul confectiilor textile; domeniu ce ofera o serie de avantaje precum:

- salarii sigure si constante;
- desfasurarea activitatii intr-un mediu curat, fara toxicitate;
- perioade de concedii ce corespund cu sarbatorile legale;
- maresc contributiile la bugetul de stat si al asigurarilor sociale.

2. Reforma in scoli profesionale

Solicitam refacerea scolilor profesionale de profil si obligarea unitatilor de invatamant sa desfasoare stagii de practica in relatii contractuale cu fabrici care indeplinesc anumite criterii, precum :
- vechime in piata de minim 7 ani a companiei;
- personal calificat si minim 200 salariati cu o vechime neintrerupta in acea unitate privata de min 5 ani;
- tehnologie moderna;
- plata impozitelor la zi;
- su nu fi avut contracte cu statul in ultimii 5 ani , sau incasari ptr alte motive de la bugetul de stat in afara celor normale (tva, etc).

Aceste conditii sunt cruciale ca importanta pentru a se evita fraudarea programelor de pregatire. Coborarea limitelor descrise de noi va face inutil proiectele guvernamentale prin fraudarea lor de firme infiintale special pentru acest scop.
In urma stagiului de practica, fiecare elev sa fie obligat sa se prezinte cu un calificativ de la unitatea unde si-a desfasurat stagiul. Revenirea in acest fel la calificativele si categoriile de pregatire profesionala a lucratorilor calificati asa cum erau acum 15 ani.

3. Programe de finantare

Creerea de avantaje fiscale, care vin in sprijinul fabricilor si atelierelor de confectii textile, bune platitoare catre bugetele de stat (ca de ex. CAS redus la jumatate) aspect ce ar produce efecte si in combaterea muncii la negru.
Programe de finantare in vederea organizarii de cursuri pentru limba engleza; pentru personalul implicat in relatia cu clientii externi si doatr pe terminologie specifica.
Un alt program de finantare care ar veni in sprijinul industriei textile, il reprezinta asigurarea salariului minim pe economie, pentru unitatile care califica/ recalifica personal la locul de munca (pe intreaga perioada de calificare).
ATENTIE : Aceste unitati trebuie sa indeplineasca conditiile de la puctul anterior ptr a fi eligibile , altfel fraudarea va fi facila si masiva.

4. Crearea fondurilor de dezvoltare pentru tehnologie

Aceste fonduri ar putea veni in sprijinul fabricilor din sector, care au o vechime de minim 5 ani, 100 salariati care au continuitate in ultimii 5 ani, precum si faptul ca nu au intarzieri la plata impozitelor.
Fonduri pentru tehnologizare, ce contribuie la marirea randamentului, la eficientizarea productiei.

5. Sustinerea exportatorilor din sectorul confectiilor textile

Sustinerea exportatorilor din sectorul confectiilor textile poate fi realizat prin aceleasi programe cum au exportatorii de automobile cum ar fi : ajutoare de stat bine directionate doar catre companii care indeplinesc conditiile de mai sus si reducerea unor impozite cum ar fi TVA pe perioade limitate.

6. Eliminarea unitatilor care se ocupa cu “fabricarea de diplome

Pe piata exista foarte multe societati cu domeniu de activitate de calificare/ recalificare, in speta pentru meseria de confectioner asamblor articole din textile.
Sunt unitati care nu fac altceva decat sa pacaleasca oamenii cu niste diplome care nu-i ajuta.
Aceste cursuri ar trebui sa se desfasoare in fabrici de confectii bune platitoare, cu un istoric de peste 5 ani, cu tehnologie moderna si lectori absolventi ai facultatilor de profil.Aceste ar trebui sa aiba o dimensiune de minim 200 de persoane cu o vechime de min 5 ani neintrerupti in acea companie.

7. Programe de eliminare a muncii la negru

In opinia noastra un procent de 30% din numarul total al salariatilor din industria textila isi desfasoara munca “la negru” partial sau total.
Acest fenomen trebuie combatut nu doar prin verificarea companiilor cunoscute dar si a celor care nu exista juridic si “inchid” salariatii (cu acordul lor) in cladiri insalubre .